Pepř obsahuje řadu minerálů (sodík, draslík, fosfát), vitamínů (vitamíny A, E, K, C, B), silic a alkaloidu piperin, který má antioxidační a antibakteriální účinky. V roce 2010 byl kambodžský pepř z Kampotu zařazen mezi nejlepší pepř na světě.
-
Podběl lékařský (Tussilago farfara)
Podběl lékařský má své užití především při léčbě dráždivého kašle a obecně horních cest dýchacích. Znám je pro své účinky mírnit projevy astma, nachlazení nebo poškození plic v důsledku kouření.
-
Karmelitánské kapky – původní recept, účinky, použití
Pár kapek po jídle uleví od pocitu těžkosti, urychlí pocit trávení a po náročném dni uvolní bolest hlavy a zlepší náladu. Obsažený muškátový oříšek podpoří chuť k jídlu a skořice s meduňkou podpoří správnou funkci trávicího traktu a zažívání.
-
Pupava bezlodyžná nebo-li ,,chlebíček“
Pupava připomíná bodlák, který má velmi krátkou lodyhu, proto se zdá, že listy a květ vyrůstají přímo ze země. Květní lůžko rozkvetlé pupavy je jedlé a bohaté na inulin, pryskyřice, silice a třísloviny.
-
Máta peprná (Mentha piperita)
Z máty se v antice vyráběly věnce pro novomanžele, pro podpoření tělesné touhy se mátovým olejem potíraly stoly na hostinách, a i ve středověkých herbářích můžete číst o jejím posilujícím účinku na mužské reprodukční schopnosti.