Sirup ze sedmikrásek nejen proti kašli
Sirup ze sedmikrásek je nejen lahodný, ale i velice zdravý, protože sedmikráska má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a upravuje činnost ledvin a pomáhá při problémech s močovými cestami. Bylinné sirupy jsou obecně velmi snadné a levné na přípravu. Používají se ke slazení nápojů, pokrmů a jako prevence proti nachlazení a dalším obtížím.
Co budete potřebovat k přípravě sirupu ze sedmikrásek:
květy sedmikrásek – lze použít i poupata a listy
třtinový/bílý cukr
voda
citron bez kůry, případně bio citron bez chemicky ošetřené kůry
Jak připravit sirup ze sedmikrásek:
Dva šálky sedmikráskových květů, poupat a listů naložte společně s citronem do sklenice s vlažnou vodou a nechte přes noc macerovat. Použít můžete i převařenou vodu, pokud chcete mít jistotu, že ve vodě nezůstaly žádné bakterie. Po 24h vymacerované sedmikrásky přeceďte přes čistou gázu (plátno) a následně přidejte 1 a ½ šálku třtinového nebo bílého cukru. Výslednou tekutinu pomalu zahřívejte dokud nezhoustne a cukr se zcela nerozpustí (15-20 minut). Sirup uchovávejte ideálně v ledničce ve skleněných lahvích, kde vám vydrží celý rok.
Užití sirupu ze sedmikrásek:
Sirup ze sedmikrásek poslouží jako sladidlo a působí proti kašli (3x denně 1 čajová lžíce). Sedmikráska má antiseptické účinky, a proto ji v různé formě (med, sirup, čaj) můžete využít jako dezinfekci střev, ledvin a žaludku.