Podzimní šípkový čaj proti nachlazení
Šípkový čaj je doslova vitamínovou bombou, protože obsahuje kyselinu listovou, pantotenovou, zinek, sodík a mnoho dalších minerálních látek a vitamínů. První mrazíky oznamují, že je čas na sběr šípku. Sušené plody šípku jsou nejenom skvělá dekorace, ale i surovina na chutný čaj plný vitamínu C, B a betakaroténu. Většinou se připravuje z podzimních plodů (šípků), ale lze ho připravit také z květů šípku.
Co budete potřebovat k přípravě šípkového čaje:
Sušené šípky (zhruba 1 polévkovou lžíci (nebo i více) na ½ litru vody)
Hmoždíř (váleček) nebo mixér na drcení šípků
Jak na to:
K přípravě šípkového čaje jsou nejvhodnější sušené plody. Jak je správně usušit, aby neztratily vitamíny, se dočtete v článku o růži šípkové. Doporučené množství šípků je zhruba 1 polévková lžíce na ½ vody. Z naší zkušenosti dáváme více, zhruba hrst na ½ litru vody. Čaj je silnější a chuťově výraznější. Šípky nadrťte v hmoždíři (případně válečkem), zalijte studenou vodou a nechte luhovat přes noc. Dlouhým vařením se z plodů ztrácejí prospěšné látky, proto nejprve luhujte ve studené vodě a až poté čaj lehce povařte při teplotě do 70 °C. Výsledný čaj přeceďte přes velmi jemné síto nebo látku, protože štětinky, které jsou okolo semen mohou být v kontaktu se sliznicí velice dráždivé. Čaj dochuťte medem a je hotovo. Jednou použité šípky nevyhazujte, můžete je použít k přípravě čaje opakovaně (2x–3x).
Účinky šípkového čaje:
Šípkový čaj se nejčastěji používá na chřipku a nachlazení a dalších respiračních nemocí. Spotřeba vitamínu C v době infekčních chorob je velká, protože ho lidské tělo potřebuje k výrobě obranných látek a proto je šípkový čaj ideálním pomocníkem v tomto období. Šípkový čaj je vhodný pro osoby trpících sníženou funkcí ledvin nebo jejich zánětem.
Šípkový čaj se užívá také jako krvečistící prostředek, při krvácení z dásní, při zánětu močových cest a při zácpách. Šípkový čaj mohou užívat i kojící matky, kterým se pití čaje doporučuje v průběhu těhotenství. Čaj se užívá také při jarních očistných kůrách.
Herbalista radí:
Šípkový čaj není vhodné užívat dlouhodobě (několik měsíců denně), ale je vhodné ho po určitou dobu vystřídat jiným čajem (například čajem z listů malin a ostružin).