Kostivalová mast má antibakteriální a hojivé účinky
Kostivalová mast má v lidové medicíně dlouhou historii používání. Už ve starověku se používala k léčbě kožních problémů, bolesti a popálenin. V současné době je praktickým pomocníkem na většinu běžných úrazů, a proto ji ocení především sportovci, ale i v běžné domácnosti najde své mnohé uplatnění, především pro své antibakteriální a hojivé účinky.
Léčivé účinky kostivalové masti
Kostivalová mast se využívá především pro své léčivé účinky při kožních problémech jako jsou ekzémy, lupénka, akné a popáleniny. Mast obsahuje látky, jako jsou saponiny a flavonoidy, které mají protizánětlivé a antiseptické účinky. Proto mast pomáhá na zlomeniny, výrony, podvrtnutí a jiná zranění, urychluje hojení, eliminuje bolest a otoky. Mast obsahuje i mohé další látky, které pomáhají snižovat zánět a zabraňují rozvoji bakterií a plísní na pokožce.
Recept na přípravu kostivalové masti
Co budete potřebovat:
100 g očištěného, jemně nasekaného čerstvého kořene kostivalu
500 ml za studena lisovaného olivového oleje
50 g včelího vosku
dózy s víčkem
Jak na to:
Kostivalový kořen společně s olivovým olejem zahřívejte za stálého míchání po dobu 30 minut. Teplota by neměla přesáhnout 70 ºC. Získanou tekutinu přeceďte, vraťte do hrnce a přidejte k ní včelí vosk. Ten nechte kompletně rozpustit a na závěr tekutou mast rozlijte do malých dóz. Po vychladnutí je zavíčkujte a kostivalová mast je na světě.
Kostivalovou mast lze také připravit delším prohříváním, které zajistí, že se z bylinky uvolní ještě více léčivých látek:
- den – 6 hodin prohřívání
- den – 4 hodiny prohřívání
- den – 2 hodiny prohřívání
Užití:
Kostivalová mast napomáhá ústupu bolesti a otoku, lepšímu hojení ran, regeneruje tkáně, sliznice a okostnice.
Nanáší v tenké vrstvě na postižené místo.
Maximální trvanlivost domácího produktu je potom 1 rok.